Z badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln (2 917 775) ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30% (1 503 110 ton) strat. Projekt PROM to przełomowa i pionierska inicjatywa badawcza w Polsce.

Gry edukacyjne na temat marnowania żywności
1.Food Savior Gra edukacyjna, w której gracze wcielają się w rolę dostawcy jedzenia, ucząc się o problemie marnowania żywności i sposobach jego ograniczania poprzez różne interaktywne zadania.
2. Masters Against Food Waste Narracyjna gra edukacyjna skierowana do dzieci i młodzieży, mająca na celu zwiększenie świadomości na temat marnowania żywności. Gracze angażują się w różne aktywności związane z gotowaniem i zarządzaniem zasobami, ucząc się przy tym odpowiedzialnego gospodarowania jedzeniem